problem buke imaju i:
pratite nas...

19.09.2011
Sve je stvar navike. S vremenom cete se naviknuti na zvona. Ali mi nije jasno kako nekog može iritirati 1-4 udarca zvona svakih 15minuta. Nije sad da zdravo Marijo zvoni svakih 15min.

Osim toga kakvog smisla uopce imaju zahtjevi protiv zvonjave, ako zakon jasno kaže da su crkveni objekti izuzeti iz navedenih propisa.
Dakle zakonske osnove za ukidanje zvonjave nema.
Nekome ta zvona znace blagoslov i melodiju koja ih veseli, ali vama su nepodnošljiva. Stvar je jednostavna, ako vecini ipak ne smetaju, nema razloga da se išta mijenja.

Eto meni osobno baš odgovaraju. Crkva bez zvona jednostavno nije to to. Jedno od važnijih obilježja i jest upravo zvonik.

Osim toga ako su župljani financirali taj zvonik i zvona i žele da zvoni, tome nije kriv župnik. Ne zvone zvona župniku nego svima u Trnovcici. Crkva je odavno tu i od davnih dana još mnogo prije same izgradnje znala se okvirno njezina pozicija, kao i cinjenica da ce imati zvona. Tko doista toliko pati na takve frekvencije i samu zvonjavu trebao bi paziti pri kupovini kuce/stana na takve stvari. To je kao da osoba koja je osjetljiva na buku kupi kucu uz neku glavnu prometnicu ili kolodvor i onda se žali na buku.

Također ne vidim kako tu može rijec biti o zloupotrebi?
Radi li time župnik nešto u svoju korist? Radi li nešto u inat drugima? Osobno poznajem župnika p.Andriju iz naše župe i mogu samo posvjedociti da se radi o izuzetnoj osobi, nimalo zlonamjernoj. Dapace svima ce rado pomoci i pravi je primjer župnika kakvi bi svi ostali trebali biti. Odlican duhovnik, zabavan, poduzetan, miran, pristupacan i dobar.
Zato i mislim da nije uredu da se njega napada. Osim toga da ste imalo informirani, znali bi da se sve odluke u župi donose na demokratski nacin. Postoji župno i ekonomsko vijece koje se bira svakih par godina. U to vijece može biti izabran bilo tko i biraju ga svi župljani. Ono donosi odluke o izvođenju radova vezanih uz crkvu i slicnih stvari ukljucujuci i sama zvona. Da vam je doista toliko stalo do same crkve kao građevine i ono važnije, Crkve kao zajednice (kojoj navodno i sami pripadate), onda bi sve ovo navedeno znali i sami se ukljucili u život zajednice kojoj pripadate.

Žao mi je, ali vaš nacin borbe za "Miran život" cini mi se nije vam donio ništa mirniji život, kao ni vašoj okolici nego upravo suprotno. Za "Miran život" nije potreban mir izvana, nego mir iznutra.
Tko nema mir iznutra, nikakav mir izvana mu nece pomoci.

Upamtite to.

Lijep pozdrav i BB!
Imao sam svoj mir sve do nedavno, do 2. rujna 2011. godine.
Nakon toga je moj mir nasilno ukinut.

Mogu li vas pitati u kojoj ulici stanujete?
Najglasniji zagovornici zvonjave uglavnom stanuju najdalje od crkve, tamo gdje se zvono najslabije čuje.

Vjerojatno niste svjesni koje su posljedice izloženosti buci.
Zašto se na radnim mjestima toliko bori protiv buke da bi sada odjednom rekli da je buka prihvatljiva tamo gdje živimo?


--
Poslao sam upit na PLIVA zdravlje:

Poštovani,
Zanima me kakav je utjecaj buke niske frekvencije na zdravlje čovjeka?
Konkretno, radi se o 4 zvona koja imaju frekvenciju 326Hz, 362Hz, 435Hz i 544Hz.

Zvono frekvencije 544Hz zvoni 10 puta u toku jednog sata, svakih 15 minuta, 16 sati na dan, od 6 ujutro do 22 sata navečer.

Zvono frekvencije 435Hz zvoni svaki puni sat, broj otkucaja ovisi o broju sati. Oglašava se 18 puta u toku dana, od 6 ujutro do 22 navečer.

Tri puta u toku dana se oglašavaju sva 4 zvona.


Ovo su mi dali kao odgovor:
Buka na čovjeka djeluje izravno i neizravno oštećujući njegovo zdravlje, izazivajući umor i smanjenje radne sposobnosti, ometa sporazumijevanje, koncentraciju, odmor i san. Treba napomenuti da postoje individualne razlike reakcije na buku te ovisno o razini i frekvenciji buke te dužini izloženosti one mogu biti od blagih i prolaznih do trajnih oštećenja. Stoga nažalost na vaše pitanje ne možemo ponuditi konkretan odgovor, jer puno toga ovisi i o razini buke u decibelima.

--


Možete li mi dati prostorni plan u kojem se vidi da će na sadašnjoj poziciji biti crkva sa 4 zvona ukupne težine 2245 kg i koja će zvoniti od 6:00 do 22:00 svakih 15 minuta?


Susjede, pozivam te na kavu ili sok.
Vrlo rado ću porazgovarati s tobom kao i sa svima koji to žele.