problem buke imaju i:
pratite nas...

06.12.2014
Poštovani svi kojima smetaju zvona. Primjetio sam da su većina crkava o kojima se radi uglavnom stari objekti koji su tu bili uglavnom
1).prije nego je vaša kuća tu napravljena
2.) prije nego ste tu doselili tj kupili stambeni prostor
Kad ste gradili ili kupovali kuće znali ste da ste u blizini crkve i da crkva zvoni i stoga niste trebali dolaziti tu živjeti. Osnovni civilizacijski elementi su da se prihvati i poštuje način života tamo gdje se doseljava, jer ako su ga prihvaćali vaši preci i predhodnici onda ga trebate prihvatiti i vi a ako vam se ne sviđa ne doseljavati ili odseliti.
Primjećujem da vaša inicijativa kojoj smeta buka se nije oglasila kad se napadalo šibenskog biskupa zbog toga što mu ispod prozora svaku noć iz noćnog kluba(azimut mislim) krešti NEPRESTANO od 23 do jutarnjih sati.Optuživalo ga se čak da je neprijatelj kulture(!)dok crkvena zvona nisu dio naše kulture nego nešto uvezeno iz bangladeša. Napominjen da zvono sa crkve zvoni 3 puta na dan po 2-3 minute(najčešće 7,12 i19 sati i nedjeljnu misu. a buka iz kluba traje NEPRESTANO ili vi kao pametni informiraniji od mene što se tiče buke možda znate neki klub koji pušta po jednu pjesmu koja traje najviše 3 minute u 23 h zatim 01 h i 04 h ujutro?! a ostatak večeri svira drveni šelakom ispolirani gramofon na navijanje kojemu je jedini zvučnik ona truba od mesinga uz ćakulanje za stolovima i ispijanje sokića ili pivice.
Nadalje , osobno sam veliki protivnik digitalnih zvona na zvučnik, međutim ta zvona se najčešće postavljaju silom prilika zbog financijskih razloga. Prosječan set od tri klasična zvona s montažom košta oko 300 000 kn dok digitalna zvona koštaju oko 20 000 kn .
Svijestan sam da su problem i primitivni svećenici kojih nazalost ima a koji u svakoj konstruktivnoj kritici vide nekog komunista. Evo primjera, poznam situacije u kojima je župnik župljanima koji jako vole zvonjavu i luncijanje* blagdanima (*način ritmičkog muziciranja sa zvonima tipičan za dalmaciju) to zabranio zbog toga jer su na te običaje navezani a svaka navezanost na materijalno dolazi od sotone itd.itd... s druge strane poznam situacije u kojima je lokalna turistička zajednica molila župne urede da samo tokom sezone isključe samo otkucavanje sati i to samo noću, i naravno župnik se postavio na sjekiru jer je očito ugledao komunista i još više intezivirao otkucaje.... tako da zaista u Crkvi postoji mnogo idiota no ipak mislim da je prigovaranje 3x dnevno po dvije minute oglašavanju zvona krajnje bezobrazno .
s poštovanjem Ivan
.