problem buke imaju i:
pratite nas...

21.09.2011
Lijep pozdrav,

samo bih vas htjela ispraviti. Ujutro u 6, u podne i u 18 sati ne zvoni, citiram: "tzv. Zdravo Marijo" nego zvoni za andeoski pozdrav i tada se u vremenu kroz godinu moli Anđeo Gospodnji, a dok se u Uskrsnom vremenu moli Kraljice neba.

Molim vas mozete li mi objasniti, i ne morate javno, zasto su vas bas tako jako pogodila ta zvona ako vase prve susjede koji su kao i vi na jednakoj udaljenosti i na jednakom valu.

Ja molim za vas i nadam se da ce vam se omeksati srce i da cete shvatiti milinu zvuka crkvenih zvona.

Ugodnu noc vam zelim i da se odmorite!

Djevojka iz prve Trnovčice
Hvala na djelomičnom razumijevanju.

Stvarno nisam znao da se oglašavanje zvona u tim terminima zovu anđeoski pozdrav. Pitao sam jednu osobu koji mi je rekla da su to Zdravo Marije i na tome je ostalo. Nisam dalje istraživao jer sam smatrao da će biti svima jasno o kojim oglašavanjima zvona govorim.

Vrlo rado ću vam sve pojasniti samo mi ostavite mail.

Meni nije jasno zašto bi svi mi kojima smeta buka crkvenih zvona trebali smekšavati svoja srca kako bi shvatili milinu crkvenih zvona?

Zar stvarno mislite da su oni kojima smeta buka crkvenih zvona niža vrsta koja pod hitno treba produhovljenje i božji blagoslov? Možda da odem na misu da dobijem čepiće za uši i eliksir protiv štetnog utjecaja buke?

Može li buka crkvenih zvona smetati maloj djeci? Trebaju li i ona smekšavati svoja srca kada ih zvono probudi?
Ili će se takva djeca jednostavno prozvati djecom nevjernika? Možda će im trebati poseban tretman kako se više ne bi budila?

Može li do vaših sivih ćelija doprijeti da sluh nije vječan. Troši se. Moj je već dobrano načet i zato je možda i osjetljiviji od većine ljudi.
Želite li šutiti i trošiti svoj sluh i uništavati svoje zdravlje ili priznati da su zvona preglasna i da ih treba utišati?

Pričam ovo s pokrićem.
U 6:00 sati ispred prozora sam izmjerio buku razine 70 dB(A).
Prema normama za taj dio doba noći (6 ujutro je službeno noć), je 45 db(A).
Onaj tko se razumije u akustiku će znati da to nije razlika "samo" 25 db(A) nego će reći da je to buka 4 puta glasnija od normirane.