problem buke imaju i:
pratite nas...

18.01.2012
"Kada sam prije 28 godina došao raditi u vranjički Salonit, nitko nije znao da je azbest najopasniji mineral na planetu. Radnici se nisu štitili dok su radili, neki su čak u vrećama kući nosili azbestne čestice i njima ukrašavali božićno drvce.

Kupali smo se u vranjičkom moru i gazili metar dubok azbestno-cementni mulj. Tek se osamdesetih godina prošlog stoljeća počelo govoriti o tome da bi azbest mogao biti štetan, a 90-ih se saznalo da ne postoji prag tolerancije na azbest - ispričao je Paško Pirija iz Udruge oboljelih od azbestoze na skupu koji je ispred tvornice, koja je od 1923. godine za proizvodnju koristila smrtonosni azbest, organizirala Hrvatska udruga sindikata."

izvor: jutarnji.hr


Ovo je tipičan primjer kako se odnosimo prema ljudskom zdravlju. Međutim, nije to jedini primjer. Slično se dogodilo i sa cigaretama i sa radioaktivnim zračenjem. Poznate su reklame za zubnu pastu koja sadrži radioaktivni materijal reklama

U nekim slučajevima radi se o čistom neznanju, ali vrlo često se šuti iz čiste koristi.

Katolička crkva se stalno represivno odnosi prema znanosti. Znanost je nepodobna za Crkvu. TRADICIJA je ono za što se Crkva zalaže. Da se pita Crkvu, eto nas u 15. stoljeću.

Zato ne očekujte od župnika ili svećenika da vam potvrdi kako je buka crkvenih zvona štetna kao i sva ostala buka. Ne, možete dobiti samo uvježbani demagoški recital o katoličanstvu, vjeri, blagoslovu i da ste izolirani (crna ovca, izrod) slučaj.

Znanost je vrlo jasna i decidirana.
Buka je svaki zvuk koji može uzrokovati uznemirenje, nelagodnost i psihološku napetost osobi koja joj je izložena, ili svaki zvuk koji može uzrokovati stvarnu fiziološku ozljedu osobi koja joj je izložena, ili fizičko oštećenje na nekoj građevini koja joj je izložena.